Hundens uvurderlige luktesans

En hund har en helt fenomenal luktesans vi mennesker bare kan drømme om. Det er derfor hunder er hel uvurderlige assistenter i en rekke sammenhenger. En godt trent brukshund kan sniffe seg fram til narkotiske stoffer, bortgjemte bomber og mennesker tatt av stein- og snøras. Med hundens hjelp kan vi blant annet avverge katastrofer og redde liv. Hunder som brukes til å utføre nytte oppgaver kalles for brukshunder.

Alle hunder er potensielle brukshunder, uavhengig av hvilken rase de tilhører. Samtidig er en del raser avlet fram for spesifikke formål. Mudien ble i sin tid avlet fram for å gjete og vokte buskapen, før den etter hvert ble brukt som jakthund. Schæferhunden er også resultat av at man ønsket seg en sterk, lojal og robust hund som kunne brukes til forskjellige formål. I dag er schæferen en av de mest populære rasene blant redningsarbeidere, politiet og militæret.

Sniffing

En hund pumper luft ut og inn nesen i et forrykende tempo på 140–200 ganger i minuttet. Luftmolekylene som pustes inn blir igjen i nesen lenger enn hos oss mennesker, som puster ut luft igjen raskere etter innpust enn det hunder gjør. Luften som hunden puster inn får lengre tid til interaksjon med luktreseptorene. Dette er med på å gi hunder og andre dyr den nærmest overnaturlige luktesansen.

Siden hunder har langt flere luktreseptorer enn mennesket, får de med seg ting vi ikke gjør. Sammenlignet med dem har vi nærmest sansehemninger. I tillegg er hundens hjerne i langt større grad innstilt på å bearbeide informasjon de får fra luktesansen. Når et eller flere mennesker havner flere meter under snøen etter et ras, kan det være snakk om minutter før vi mister dem for godt. Da er redningshunden og dens luktesans en livredder, ettersom hunden i løpet av sekunder kan lukte seg fram til offeret.